Eenden: Roodsnaveldeend

Eenden: Roodsnaveldeend

Verspreiding en leefgebied

Inheems in Zuid-Amerika en houdt van struikrijke gebieden in de buurt van poelen, vijvers en beekjes. Prachtig uitziende eend die zich aanpast aan het vijverleven in de tuin; kan gemakkelijk naast andere soorten bestaan.

Morfologische kenmerken

Het mannetje heeft een rode snavel met een opzichtige karbonkel in dezelfde kleur. De punt, licht gebogen, is zwart. Hoofd, borst, bovenrug en vleugels zijn glanzend zwart. De vleugels tijdens de vlucht hebben een grote witte band. De zijkanten zijn parelgrijs, licht bont met zilverwit. Het onderste deel van de vleugels en de onderstaart zijn grijswit. Oranje ogen en benen. Afmeting ongeveer 55 cm.
Het vrouwtje heeft een roodbruine vacht, met lichtere onderkanten. De kop heeft een schilferige witachtige kleur, duidelijker rond de snavel die loodgrijs is. Locchio is bruin en grijsoranje poten. De lichte band op de vleugels tijdens de vlucht is kleiner en ondoorzichtiger. Het jonge mannetje lijkt op de volwassene maar heeft geen rode caruncula en heeft roodbruine zijkanten.

Voeding en gedrag

Hij leeft in grote groepen en beweegt op zoek naar voedsel. Hij voedt zich voornamelijk met kleine weekdieren, slakken, zaden en bessen, maar heeft, zoals alle eenden, een zeer gevarieerd dieet. Het nest is gemaakt tussen de struiken en het vrouwtje broedt 8-12 eieren uit. Als het niet wordt verstoord, reproduceert het goed, zelfs in gevangenschap.

Paar rode mannetjeseend - Duidelijk peposaca

Mannetjeseend met rode snavel - Duidelijk peposaca (Www.fazendavisconde.com.br)


Video: parende eenden