Eenden: Casarca

Eenden: Casarca

Verspreiding en leefgebied

Het leeft in een breed scala van Oost-Europa tot Azië en sommige delen van Noordwest- en Oost-Afrika. Er zijn veel populaties, sommige migrerend en sommige permanent. Het geeft de voorkeur aan gebieden die rijk zijn aan zoet water, zelfs als het de meer beschutte zeekusten niet erg vindt.

Morfologische kenmerken

Het verenkleed van het mannetje is roestrood, met een ring in het midden van de nek en het hoofd is wit gekleurd. De vleugels hebben een groenblauwe balk en zijn tijdens de vlucht lichter in het onderste deel. De staart is zwart. De poten zijn zwartgrijs van kleur. Donker oog.
Het vrouwtje lijkt erg op het mannetje. Het heeft een witte markering op het gezicht die de kruising van de snavel en het gebied rond de ogen bedekt.
De maat varieert van 61 tot 67 cm.

Voeding en gedrag

Een griezelig dier dat zich gemakkelijk aanpast aan verschillende omgevingen. Het voedt zich met weekdieren, kleine vissen, slakken, scheuten, bessen en zaden die het vindt langs de oevers van rivieren, beken en vijvers. In gevangenschap reproduceert hij met een zeker gemak en wordt hij gewaardeerd als tuinvogel.
Vorm stabiele paren die het territorium verdedigen. Het vrouwtje legt 8-10 eieren in ravijnen van de rotsen of oude bomen en het uitkomen, beschermd door het mannetje, gedurende ongeveer 30 dagen.

Casarca - Tadorna ferruginea

Casarca - Tadorna ferruginea (Www.trub-ziergefluegel.ch)

Casarca - Tadorna ferruginea (foto www.radioactiverobins.com)


Video: Casarca Tadorna ferruginea