Eenden: pijlstaart

Eenden: pijlstaart

Verspreiding en leefgebied

Hij komt voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. Trekvogels overwinteren in Afrika. Het leeft in moerassige gebieden, toendra's en brakke kusten. De naam is afgeleid van de lange staart. Mooi uitziende, verlegen en achterdochtige eend, om te worden gefokt heeft hij grote ruimtes nodig (grote vijvers) en kan hij gemakkelijk naast andere soorten bestaan. Het is stil en leeft in groepen.

Morfologische kenmerken

Geaccentueerd seksueel dimorfisme.
Het mannetje heeft het hoofd en het deel van de nek dat naar de chocoladebruine rug loopt. Witte keel, zijkanten van de nek, borst en buik. Rug en grijswit bont van reekalf. Zwarte staart. Het heeft een band op de donkergroene vleugels met gebronsde reflecties. Grijsgroene snavel en poten. Bij verduistering lijkt het op het vrouwtje, maar met een donkerdere kop.
Afmeting ongeveer 60 cm.
Het vrouwtje heeft een zwartbruine vacht die de neiging heeft roodachtig te worden. De vleugelband is bruin-zwart-blauwachtig, niet erg duidelijk.
De jonge exemplaren lijken op de vrouwtjes, maar bij de mannetjes heeft de vleugelband de neiging groenachtig te worden.

Voeding en gedrag

Het voedt zich voornamelijk met granen (waterplanten en zaden), daarom moet het dieet in gevangenschap rijk zijn aan granen en groenten.
Koppels worden gevormd in de winter, maar de reproductie begint in de lente. De vrouwtjes leggen zeven tot tien eieren (duur van het uitkomen van 23 dagen) in nesten die tussen de kruiden of in de gaten in de grond zijn geplaatst.

Pijlstaartmannetje Anas acuta (foto www.geometer.org)

Pijlstaart vrouwtje (Anas acuta) met eendjes (foto http://library.thinkquest.org)


Video: Pijlstaart Anas acuta Stenen Kruisweg 2015-01-20