Eenden: Turkse fistione

Eenden: Turkse fistione

Verspreiding en leefgebied

Het leeft in sommige delen van Europa en Azië. Sommige populaties zijn migrerend, andere zitten sedentair en andere zijn nog steeds grillig. Het geeft de voorkeur aan de meest noordelijke gebieden, maar niet voorbij de 55e breedtegraad. Zeer stil, ze houdt van riet waar ze zich beschermd en veilig voelt. Zeer gewaardeerd als siereend vanwege zijn gemakkelijke aanpassingsvermogen, schoonheid en kweekgemak.

Morfologische kenmerken

Seksueel dimorfisme is duidelijk.
Het mannetje heeft een roodbruine kop met aan de bovenkant erectiele veren. Nek, deel van de buik, borst en onderstaart zijn zwart met blauwachtige reflecties. Witte zijkanten in de schaduw richting het lichtbruine van de rug en vleugels, die roodachtige tinten hebben. De vleugels tijdens de vlucht markeren een grote witte band aan de achterkant, ogen en koraalrode snavel. bij verduistering is het verenkleed dof en ondoorzichtig. De poten zijn oranjegrijs.
Middelgrote maat 54-58 cm.
Het vrouwtje heeft een roodbruine vacht, met witachtige wangen en een donkerdere bovenkant van het hoofd en lichtere heupen. Grauwe snavel en poten. Bruin oog.
De jonge exemplaren lijken op de vrouwtjes, maar hebben een donkere rug.

Voeding en gedrag

Het dieet is gebaseerd op insecten, minnows, zaden, weekdieren, scheuten, slakken en larven die het in het water vindt door te duiken of zich gedeeltelijk onder te dompelen. Het bouwt de nesten tussen de dichte moerasvegetatie en bedekt ze met dekbedden. Het vrouwtje broedt ongeveer 20 dagen eenmaal per jaar 8-10 eieren uit. Als de omgeving geschikt is, reproduceert het goed, zelfs in gevangenschap.

Mannetje van Turkse Tafeleend Netta rufina (foto David L. Ross www.tinkfrog.com)

Paar Turkse fistione Netta rufina (foto P. Dubois Coté Nature)


Video: Eenden groepsverkrachting