Eenden: wilde eend

Eenden: wilde eend

Verspreiding en leefgebied

Wilde eend is de meest voorkomende, meest geliefde en meest bejaagde eend ter wereld. Inheems in het noordelijk halfrond (Eurazië), wordt het bijna overal gevonden waar waterlichamen zijn. Het is echter bijna onbekend in Sardinië en Spanje; het wordt zelden onder Corsica gevonden en de Middellandse Zee lijkt de zuidelijke grens van zijn leefgebied te zijn. Trek- of sedentaire eend.

Morfologische kenmerken

Het mannetje, in huwelijkse kleurstelling, heeft een groene kop met groene metalen reflecties, een witte kraag en de nek, tot het grootste deel van de borst, roodbruin.
De zijkanten zijn parelgrijs en de buik is wit. De onderstaart is zwart en de witte staart met groenzwarte dekking (vier staartveren zijn gekruld). De achterkant is grijsbruin en de vleugels zijn donkergrijs met een duidelijke groenblauwe band.
De geelgroene snavel, de roodoranje poten en het bruine oog.
Het vrouwtje heeft een uniforme bonte bruingrijze kleur; het heeft een groen-blauwe band op de vleugels. Het verenkleed heeft een hazelnootbasis.
De snavel is leikleurig. De ledematen zijn roodoranje.
De jonge exemplaren lijken erg op de vrouwtjes.
Variabele maat van 41 tot 66 cm. Gemiddeld mannelijk gewicht 1,0-1,5 kg; het vrouwtje is lichter.

Voeding en gedrag

Praktisch allesetend, voedt hij zich met alles wat hij kan vinden door zijn bek onder water te dompelen of de grond te krabben. In gevangenschap biedt het geen bijzondere voedselbehoeften. Dankzij zijn volgzaamheid en aanpassingsvermogen is het het prototype geworden van de huiseend. Beetje baldadig: het geluid van het mannetje is zwakker dan dat van het vrouwtje. Paren worden gevormd in de late herfst en planten zich voort in het volgende voorjaar. De vrouwtjes leggen 9 tot 15 groengekleurde eieren in nesten verborgen in ravijnen van de grond en binnen, tussen rotsen of struiken. Vrouwtjes hebben een sterk moedergevoel.
Mallardvlees is veel minder vet dan dat van de gewone eend: het heeft een bijzondere smaak en komt dicht bij de smaak van wild: De buste van deze eend is vrij rond en goed gevuld met vlees met opvallende filets.

Mallard mannetje (Anas plathyrhynchos L.) (foto Matteo Matichecchia)

Mallard vrouw (Anas plathyrhynchos L.)

Wilde eend (foto Marco Boldrini)

Binnenlandse eenden

Er zijn veel soorten eenden die in gevangenschap worden gefokt en veel daarvan zijn gedomesticeerd. Hun gebruik kan zowel inkomen (vlees, eieren, lever), jacht en sier zijn. Degenen die min of meer intensief worden gebruikt in de pluimveehouderij zijn afkomstig van twee wilde soorten: Chairina moschata L. die van oorsprong de Barberia-eend is, ook muta of musk genoemd, en wilde eend of wilde eend (Anas platyrhynchos L.), die aanleiding gaf tot alle tamme eenden, vaak gemeenschappelijke en wilde kruisingen genoemd.


Video: Lezing Jaar van de Wilde Eend