Wildlife in Italië: Slaapmuis Glis glis

Wildlife in Italië: Slaapmuis Glis glis

Systematische classificatie en distributie

Klasse: Zoogdieren
Bestellen: Knaagdieren
Familie: Gliridae
Soort: Glis
Soorten: glis

De slaapmuis is een Euraziatische soort die voorkomt in een groot gebied dat gaat van Noord-Spanje tot Oekraïne en Noord-Iran; het is ook aanwezig op veel mediterrane eilanden. In Italië komt het voor op bijna het hele schiereiland en op de grote eilanden (inclusief Elba), behalve in de Po-vallei, in bosrijke gebieden. Het wordt gevonden van zeeniveau tot ongeveer 1.500 meter, terwijl het de voorkeur geeft aan de loof- of gemengde bossen, waar het voedsel in overvloed vindt (vooral scheuten, fruit en zaden).
Er zijn drie ondersoorten aanwezig in Italië: Glis glis glis - Linnaeus, 1766 (in een klein gebied in het noordoosten van Italië); Glis glis italicus - Barrett-Hamilton, 1898 en Glis glis melonii - Thomas, 1907 (Sardinië).

Slaapmuis (foto F. Scharfe www.biologie.uni-ulm.de)

Slaapmuis (foto www.uniprot.org)

Onderscheidende karakters

De slaapmuis heeft een zachte grijze vacht op de rug en witachtig op de buik. De staart is groot en behaard, zoals de eekhoorn, maar altijd lang en gestrekt gehouden. Hij heeft een spitse neus en grote ronde oren. De ogen worden gekenmerkt door donkerder, bijna zwartachtig haar.
Het is ongeveer 30 cm lang, waarvan 11-15 staart zijn; het gemiddelde gewicht is 70-80 gram.

Biologie

De winterslaap duurt ongeveer 6 maanden. Hij slaapt overdag, terwijl hij in de schemering en 's nachts actief op zoek is naar voedsel. Het voedt zich met kastanjes, hazelnoten, eikels, bessen, zaden, spruiten, insecten en vogeleieren. De nesten worden gebouwd met mos, droge bladeren en schorsfragmenten. Het zomernest, waar de jongen worden gefokt (over het algemeen 4-6 , na ongeveer een maand zwangerschap), is het gebouwd in holtes of in vertakkingen die zeer hoog zijn geplaatst, meestal in de kruin van de bomen. Voor winterslaap wordt een winternest gebouwd dat lager in een lege stam, tussen de rotsen en soms ondergronds wordt gebouwd.


Video: Bill Oddie names Wildwoods dormice as his number one favourite animal